miercuri, 11 aprilie 2012

Minuni naturale bizare de pe Terra


   
Minuni naturale bizare de pe Terra (Galerie foto)Foto: bing
In timp, natura a dat nastere unor locuri impresionante in intreaga lume, care mai de care mai interesante. Unele sunt insa si destul de ciudate, mai bizare chiar decat ar fi putut sa le imagineze mintea omeneasca.
Potrivit bing.com, iata 13 minuni naturale extrem de neobisnuite. Si acestea sunt doar cateva de pe planeta Pamant.

1. Lacul Mono, California

Din acest lac ies nenumarate "turle" din calcar, numite turnuri tufa. In mod normal, acestea sunt structuri subacvatice, dar au devenit vizibile din 1951, de cand nivelul lacului a inceput sa scada.




2. Pamukkale, Turcia

Pamukkale ar putea fi locul cel mai ciudat din lume pentru a face o baie. Terasele din aceasta zona din sud-vestul Turciei te pot duce cu gandul la gheata si zapada, insa ele sunt aparute prin acumularile repetate de minerale, determinate de izvoare termale. Pamukkale a fost o statiune balneara cautata timp de mai mult de 2.000 de ani.




3. Turnul Diavolului, Wyoming (SUA)

Oamenii de stiinta nu au descoperit inca modul in care s-a format acest monolit care are aproximativ 270 de metri inaltime, dar structura constituie cu siguranta o provocare pentru alpinisti.




4. Pavajul urias, Irlanda de Nord

O legenda irlandeza spune ca acest pavaj a fost construit de un razboinic mitic deoarece pare greu de crezut ca este doar o opera a naturii. Insa exact asta este - un camp cu mii si mii de coloane din bazalt formate prin activitatea vulcanica din vremuri antice.




5. Desertul alb, Egipt

Desertul alb din vestul Egiptului a primit acest nume datorita cretei care se gaseste in zona. Aceasta nu numai ca albeste locul, dar se regaseste si in structuri reliefate, inalte, care au fost erodate de furtuni, luand astfel diverse forme, cum ar fi de ciuperci sau nicovale.




6. Piatra marului despicat, Noua Zeelanda

Parcul national Abel Tasman din sudul Noii Zeelande abunda in roci care au forme interesante, insa nici una dintre ele nu este mai ciudata decat Piatra marului despicat, care iese din apa Golfului Tasman.




7. Socotra, Yemen

Insula Socotra, situata la gura Golfului Aden, este locul cel mai nepamantesc de pe Terra. O treime din plantele care cresc aici se gasesc numai in acest loc, iar multe dintre ele arata cu adevarat straniu. Cel mai ciudat este arborele numit "sangele dragonului", care are o rasina de culoare rosu inchis.




8. Dealurile de ciocolata, Filipine

Insula Bohol este casa a sute de dealuri acoperite de verdeata. In sezonul uscat, acestea devin maronii, de la vegetatia uscata, de unde si numele datorat asemenarii.




9. Platoul de sare din Bonneville, Utah

Aceasta zona care are o suprafata imensa si este acoperita cu un strat de sare, care in unele zone atinge o grosime si de 1,5 metri. Platoul este o ramasita dintr-un lac din era pleistocena. Se estimeaza ca aici sunt aproximativ 147 milioane de tone de sare.




10. Shilin, China

Shilin, care inseamna "padure de piatra", este o zona din provincia chineza Yunnan, acoperita de formatiuni carstice. Unele dintre acestea ating si 30 de metri inaltime si se crede ca au o vechime mai mare de 270 de milioane de ani.




11. Baobabii din Madagascar

Acesti copaci arata de parca ar avea radacinile in partea superioara, mai ales in sezonul uscat, cand raman fara frunze. Baobabii sunt renumiti pentru maretia lor.




12. Moeraki Boulders, Noua Zeelanda

Plaja Koekohe din Noua Zeelanda iese in evidenta prin zeci de roci care sunt aproape perfect rotunde, in urma eroziunii, numite Moeraki Boulders.




13. Hvitserkur, Islanda

O bucata uriasa dintr-un vulcan vechi, care are o inaltime de 15 metri, poate fi vazuta in nordul Islandei. Hvitserkur inseamna "camasa alba", termenul avand probabil legatura cu excrementele pasarilor care poposesc aici.


Ziare.com