sâmbătă, 18 iunie 2011

Super Cameleon

Cameleonul-o reptila cu adevarat bizara

Aproape jumatate din speciile de cameleoni de pe pamant traiesc in insula Madagascar (Africa)
Nu doar insula este unica, ci si cameleonii care traiesc acolo sunt cu-adevarat unici. Cunoscuti pentru capacitatea lor de a-si schimba culoarea, ei pot fi vazuti purtand o varietate de culori, incluzand maroul, verdele, albastrul, galbenul, rosul, negrul sau chiar albul. Un motiv important pentru care cameleonii isi schimba culoarea este comunicarea. Prin intermediul culorilor, cameleonii comunica unii cu altii, exprimand diverse atitudini, cum ar fi dorinta de a se imperechea. Contrar credintelor populare, cameleonii nu pot “imbraca” un numar nelimitat de culori, si nu isi schimba culoarea pentru a se camufla, pentru a fi confundati cu mediul in care se afla. In schimb, pielea lor se schimba ca reactie la temperatura, lumina si dispozitie.

Adevarata frumusete a cameleonului se afla in adancul pielii sale. Sub pielea exterioara, care e transparenta se afla doua straturi de celule care contin pigmenti rosii si galbeni, numite cromatofori. Sub cromatofori se afla straturi de celule care reflecta lumina albastr si alba. Mai adanc, se afla un strat de melanina maro (care, la oameni, face ca pielea sa se bronzeze).

Lumina sau caldura din exterior si reactiile chimice din interiorul corpului determina celulele sa se dilate (sa creasca in volum) sau sa se contracte (sa isi micsoreze volumul). Un cameleon calm, de exemplu, ar putea fi verde, pentru ca celulele galbene usor contractate permit luminii albastre reflectate sa treaca prin ele. Un cameleon furios devine galben, pentru ca celulele galbene s-au extins la maximum, blocand astfel toata lumina albastra reflectata in straturile de dedesubt.
roportal