sâmbătă, 11 iunie 2011

Alte curiozitati

1.    Crocodilii inghit pietre pentru a inota
Pe langa multitudinea de creaturi pe care stomacul unui crocodil o poate contine – broaste testoase, pesti, pasari, girafe, bivoli, lei si chiar alti crocodili – aici vom putea gasi si cativa bolovani. Aceste reptile inghit pietre de mari dimensiuni care raman pe veci in stomacul lor. De ce? Ei bine, se crede ca aceste greutati i-ar ajuta pe crocodili sa isi pastreze echilibrul in timp ce inoata.





2.    Laptele balenei este foarte gras
Puiul de balena albastra are o lungime de circa 10 metri la nastere (cam o treime din lungimea mamei sale). La o asemenea dimensiune, puiul de balena are nevoie de o hrana consistenta, care sa il ajute sa creasca (de altfel, acesta poate lua in greutate pana la 90 de kg pe zi!). Acesta se agata de sfarcul mamei sale si suge laptele de 10 ori mai gras decat laptele uman.



3.    Pasarile se folosesc de repere pentru a calatori pe distante mari

Daca oamenii reusesc sa se rataceasca, sa incurce drumul si sa nimereasca prin te miri ce locuri dubioase atunci cand pornesc intr-o calatorie, nu acelasi lucru se intampla si in cazul pasarilor. Acestea pot sa zboare mii de kilometri si sa ajunga in exact acelasi loc din care au plecat. Cum? Folosindu-se de „magneti” naturali care le indica pozitia prin conectarea la campul magnetic al Pamantului. In plus, porumbeii se folosesc de anumite repere terestre pentru a reusi sa gaseasca drumul spre casa.


4.    Zilele castorilor sunt mai lungi pe timp de iarnaCastorii se izoleaza in viziunile lor aproape complet in sezonul rece si traiesc din proviziile acumulate sau din grasimea acumulata in coada. Prin urmare, aceste rozatoare, care in mod normal ies din vizuina la lasarea serii si se intorc la rasarit, nu se mai pot orienta dupa lumina si astfel isi modifica perceptia asupra timpului. In consecinta, ajung sa traiasca intr-un ritm specific unei zile de 29 de ore.

5.    Papagalii chiar vorbesc!
Vorbele pe care papagalii reusesc sa le reproduca sunt considerate doar copia mecanica a sunetelor pe care acestia le inregistreaza in preajma oamenilor. Totusi, studii realizate in ultimii 30 de ani, dezvaluie faptul ca papagalii nu doar imita vorbirea oamenilor. Astfel, aceste pasari par sa reuseasca sa inteleaga lucruri pe care le pricepe un copil de 4-6 ani: concepte ca „la fel” sau „diferit”, „mai mare” si „mai mic”, „nimic” si chiar numere. Poate cel mai interesant lucru este faptul ca papagalii pot sa combine cuvintele in chipuri noi!

Dana Saporan - editor Studentie.ro





numele speciei provine de la Insulele Canare care inseamna, in latina, “insula cainilor” (canariae insulae)?

canarii au fost adusi in Europa de marinarii spanioli, aproximativ in anul 1600?

la inceput, calugarii se ocupau cu cresterea lor? Ei vindeau doar masculii iar pretul canarilor era foarte ridicat.

Insulele Canare adapostesc cele mai multe perechi de canari? Numarul estimat este de 80.000-90.000 de perechi.