sâmbătă, 18 iunie 2011

Inmultirea chinezeasca

Inmultirea chinezeasca este vedica

Aceasta metoda rapida de inmultire face parte din Matematica Vedica – o forma de matematica practicata in India Preistorica, ce se ocupa cu metode rapide de calcul aritmetic.

Matematica Vedica este un sistem matematic bazat pe 16 sutre (aforisme), traduse din limba sanscrita, dintr-o carte veche de 3.000 de ani numita “Veda” (Biblia hindusa indiana) – cartea care a dat lumii Yoga (arta veche a meditatiei prin mentinerea anumitor posturi ale corpului si prin regularizarea respiratiei – o lucrare completa pentru minte, trup si suflet) si Ayurveda (arta veche de vindecare prin folosirea anumitor plante).
In articolele urmatoare va vom prezenta mai multe detalii despre misterioasa si mult controversata Matematica Vedica, alaturi de alte metode ingenioase si rapide de calcul aritmetic extrase din “Veda” – metode care au fost fructificate atat de cercetatorii de la NASA, cat si de cei de la Microsoft, pentru crearea unor inteligente artificiale si a unor programe complexe.

Ideea de baza a inmultirii chinezesti

Aceasta metoda rapida de inmultire se bazeaza pe faptul ca n linii paralele intersecteaza alte m linii paralele in n x m puncte.
Astfel, pentru fiecare numar ce se inmulteste, se considera cate un grup de drepte paralele – corespunzatoare cifrei unitatilor, a zecilor, sutelor etc. Punctele de intersectie a dreptelor paralele vor indica rezultatul astfel:
  • cifra unitatilor e data de numarul de puncte din intersectia dreptelor ce arata unitatile;
  • cifra zecilor e data de intersectia zecilor cu unitatile;
  • cifra sutelor e data de intersectia dreptelor ce indica zecile. 
 artacunoasterii.ro